Річні звітньо-виборчі збори Товариства польської культури Закарпаття (ТПКЗ) імені Гнєви Волосєвич

24 березня в Центрі культур національних меншин Закарпаття були проведені звітньо-виборчі збори Товариства польської культури Закарпаття (ТПКЗ) імені Гнєви Волосєвич.

У зборах взяли участь члени товариства, керівництво спілки та почесний гість — Консул Республіки Польща у Львові пан Рафал Коцот.

Голова ТПКЗ пані Галина Вакарова представила звіт про діяльність товариства в 2016 році.

Після звіту відбулись перевибори правління Товариства. Одноголосно було прийнято рішення обрати в цьому році два керівних склади  — перший з досвідчених керівників товариства, а другий — з молоді. Головою ТПКЗ обрано п. Галину Вакарову.

Також було розглянуто низку нагальних організаційних питань й принято відповідні рішення

В 2016 році Товариством було проведено наступні заходи:

Травень 

Травневі Свята (урочистості з нагоди Дня Конституції РП, Дня Полонії та Поляків за кордоном, Дня Європи, Дня матері). Виступ члена Товариства Володимира Ороса, дипломанта Міжнародного конкурсу акордеоністів у м. Санок у квітні 2016 року.

Червень — вересень

16.06.2016 – конференція в рамках Міжнародного фестивалю Бруно Шульца в Дрогобичі «Бруно Шульц: знаний і незнаний», у ході якої відбулася  презентація проекту пам’ятника Б. Шульца авторства знаного закарпатського скульптора Богдана Томашевського (члена ТПКЗ).

02.07.2016 – зустріч з представниками Інституту Європейської мережі «Пам’ять і солідарність» (ENRS) з Варшави в рамках підготовки програми  „In Between”.

13-14.07.2016 – участь представників ТПКЗ у XXV фестивалі «Свято культури над Ославою» у с. Мокре Підкарпатського воєводства (на запрошення організаторів – партнерської громадської організації «Об’єднання українців у Польщі», відділ у м. Санок).

17.09.2016 – участь у реалізації програми ENRS „In Between”. Захід висвітлювався у телепрограмі на каналі «Тиса-1».

Листопад

1.11.2016 – спільна молитва пам’яті загиблих польських воїнів, покладення квітів до Пам’ятного Хреста, встановленого ТПКЗ у 2014 році на цвинтарі І Світової війни.

09.11.2016 – відзначення Дня незалежності РП у Падіюні за участі членів Товариства, студентської та учнівської молоді.

Відкриття Клубу любителів польського кіно з ініціативи молоді ТПКЗ. Вечір пам’яті видатного польського режисера Анджея Вайди, доповідь про його творчість і показ фрагментів із найвідоміших фільмів.

Грудень 

Різдвяна («облаткова») зустріч членів Товариства, коляди. Підсумок діяльності у 2016 році.

Перегляд польського фільму учасниками Клубу любителів польського кіно.

Протягом року щомісяця відбувалися неформальні зустрічі в приміщенні Товариства, працювала бібліотека польської літератури.