Товариство польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвича 11 листопада відзначило 100-річчя незалежності Польщі.


Після Першої світової війни, у 1918 році, збулися мрії багатьох поколінь польських патріотів, які не хотіли бути рабами і сміливо виборювали право на свободу. Після закінчення війни День незалежності офіційно не відзначали до 1989 року, коли у Польщі провели перші демократичні вибори.
Відзначення 100-річчя відбувалося у «Джипер пабі» і розпочалося з гімнів обох країн. Захід відкривали консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові Томаш Пйонтек і начальник управління справ національностей та релігій Закарпатської ОДА Йосип Резеш. Модераторкою виступила заступниця з організаційних питань голови товариства Людмила Федорчук.

Під час святкування було зроблено екскурс в історію Польщі, зокрема окреслено найважливіші періоди формування держави. Особливу увагу приділили постаті відомого маршала Юзефа Пілсудського, який змінив хід історії Республіки Польща. Про те, як держава здобула незалежність, розповів член товариства польської культури, випускник словацького відділення філологічного факультету УжНУ Богдан Яхвак.

Варто зазначити, що при товаристві ім. Гнєви Волосєвича є бібліотека з польськомовною літературою. В ужгородських школах №5 та №20, починаючи з 5 класу, вивчають польську мову як другу іноземну. Учні суботньо-недільної школи ім. Юзефа Тішнера, яка функціонує на базі Ужгородської ЗОШ № 5, продекламували вірші мовою Міцкевича, за що отримали подарунки від консула Томаша Пйонтека.

Члени товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвича, за словами Людмили Федорчук, систематично зустрічаються з нагоди державних, національних свят: «Ми відзначаємо дні Незалежності та Конституції Польщі, святкуємо католицьке Різдво і прощаємося із старим роком, співаємо колядки польською мовою, дивимося фільми польською мовою. Атмосфера у товаристві дуже родинна. Приємно, що традиції не забуваються».

Такі заходи допомагають зберегти культуру польської спільноти в поліетнічному Закарпатті.

Богдан Зілінець, студент відділення журналістики

В Ужгороді відзначили 100-річчя Незалежності Польщі